990 Ft

Alaphelyzet
Cikkszám: N/A Kategória: Címkék: ,

Leírás

Szárított ” chili “paprika

Nagyszüleink még lecsíptek egy fűszerpaprikát a füzérről és beletördelték a levesükbe, pörköltjükbe, vagy szószos egytálételükbe. Ma inkább díszítésként, jelképként jelenik meg a csodás piros paprikafüzér boltokban, piacon, éttermekben, konyhákban.

A szárított fűszerpaprika a magyaroknál elengedhetetlen

Ami nem változott: a fűszerpaprika(másnéven pirospaprika) – legyen csípős vagy édes – a magyaros ételek elkészítésének elengedhetetlen kelléke maradt. Napjainkban leginkább őrölt változatát használjuk, fogyasztjuk. Az ételek gusztusos, piros színét és kellemes csípős fűszerhatását adja. A legjobb fajták Szegedről és Kalocsáról származnak, ahol paprikaőrlő malmokban állítják elő.

Mitől erős a szárított fűszerpaprika?

A fűszerpaprika csípős ízét a kapszaicin vegyület okozza, amely megtalálható számos más fűszerben is. A fűszerpaprikát kezdetben borspótló fűszerként használták a XVIII. század végén, majd az 1831. évi kolerajárvány idején megelőző gyógyszerként terjedt el. Ezt követően először az alföldön vált ismertté mint a pörköltalap elengedhetetlen kelléke.

A szárított fűszerpaprika jól illik a magyar ételekhez:

Tökéletesen illeszkedik, és a magyar konyhában nélkülözhetetlen a következő ételeknél:

  • pörköltekbe
  • levesekbe
  • egytálételekbe

Fogyaszd Te is, nagyon egészséges!

szárított fűszerpaprika-Chillibaja