Leírás
Szárított ” chili “paprika
Nagyszüleink még lecsíptek egy fűszerpaprikát a füzérről és beletördelték a levesükbe, pörköltjükbe, vagy szószos egytálételükbe. Ma inkább díszítésként, jelképként jelenik meg a csodás piros paprikafüzér boltokban, piacon, éttermekben, konyhákban.
A szárított fűszerpaprika a magyaroknál elengedhetetlen
Ami nem változott: a fűszerpaprika(másnéven pirospaprika) – legyen csípős vagy édes – a magyaros ételek elkészítésének elengedhetetlen kelléke maradt. Napjainkban leginkább őrölt változatát használjuk, fogyasztjuk. Az ételek gusztusos, piros színét és kellemes csípős fűszerhatását adja. A legjobb fajták Szegedről és Kalocsáról származnak, ahol paprikaőrlő malmokban állítják elő.
Mitől erős a szárított fűszerpaprika?
A fűszerpaprika csípős ízét a kapszaicin vegyület okozza, amely megtalálható számos más fűszerben is. A fűszerpaprikát kezdetben borspótló fűszerként használták a XVIII. század végén, majd az 1831. évi kolerajárvány idején megelőző gyógyszerként terjedt el. Ezt követően először az alföldön vált ismertté mint a pörköltalap elengedhetetlen kelléke.
A szárított fűszerpaprika jól illik a magyar ételekhez:
Tökéletesen illeszkedik, és a magyar konyhában nélkülözhetetlen a következő ételeknél:
- pörköltekbe
- levesekbe
- egytálételekbe
Fogyaszd Te is, nagyon egészséges!